Contemporary Manor

The Brief

The property was a city based home in central Winchester which formed part of an historic manor house with original fireplaces, dramatic vaulted ceilings and mezzanine areas. Our clients’ brief was a contemporary, minimalist conversion to maximise light and space.  We worked collaboratively with the architect to create clean interior spaces for modern living.

Design Principles

From the entrance hallway through to to the living areas, we kept finishes natural and colours neutral.  Detail was pared down and the space was opened up throughout.  The architects created expansive rooflights to channel sunlight into the middle of the property.

The entrance was an immediate reflection of this as the main staircase was converted into a minimalist feature with white oiled wooden treads and a bespoke architectural handrail.  Large format light grey tiling led to the living areas beyond.

In the open plan living area we focussed on modular furniture shapes accented with modern colours, patterns and textures.  The new spiral staircase gave a dramatic feel to the space, leading to the study on the mezzanine floor.

The storage was completed with library joinery walls for the clients’ extensive book collection and reading nooks were created as well as a yoga space.  Joinery on the mezzanine was kept simple, modern and light.

The Master Bedroom was a continuation of the Scandinavian feel as the clients kept the white oiled oak for the flooring and simple black accents in the furniture.  The ceiling was opened up to expose a vaulted, beamed space above which we washed out with a clean white finish.  A sliding door lead seamlessly to the ensuite bathroom.

The ensuite was super contemporary with black hardware and marble clad walls and floor with dark tile accents. The dressing room was fitted with bespoke joinery in a natural linen finish with soft wood interiors and dark bronze handles and was tucked behind the fireplace wall to continue the open plan feel throughout.