Hampshire Home

This historic house in a conservation area in Hampshire has beautiful period features with generously proportioned rooms and plenty of natural light.

We created a stunning contemporary family home, complementing the original architecture with dramatic colour schemes and bespoke British designer-maker furniture.

The Brief

Our clients moved from London to their ‘forever home’ in the heart of the Hampshire countryside.

They were keen to showcase the original features whilst adding a new, contemporary feel throughout. They wanted a house that was comfortable for their teenage children, suitable for formal entertaining, a backdrop for their modern art collection and dog-friendly.

Design Principles

A dramatic off-black herringbone flooring was fitted throughout the ground floor giving a nod to both the contemporary and traditional feel of the house.

In the kitchen we contrasted dark, sleek, concrete surfaces with light, natural wood furniture to create a relaxed, contemporary feel. The period fireplace and the high-design lighting was considered to highlight the contrast between old and and new.

The handmade kitchen was finished with a bespoke ironwork ladder mounted on a runner to give access to higher level storage, whilst creating an unusual feature and strong lines.

The Snug & Cloakroom

The atmospheric nearly-black walls in the snug off-set the traditional fireplace and the clients’ art, creating an eclectic cosy feel. We  commissioned bespoke flat-weave rugs to bring  a soft layer of light, texture and warmth to the living areas.

The blush pink handmade tiles and statement marble vanity in the downstairs cloakroom followed the play on contemporary and modern  seen throughout the rest of the house and reflected the style of the upstairs bathrooms.

The Drawing Room

For the drawing room, we commissioned British designer-maker furniture to create unique, timeless pieces. We used layered blue-greens and greys to give a sense of calm and flow whilst bespoke joinery housed our clients’ sculpture collection and entertainment system.

Large scale art was commissioned by our client to complement and complete the room making it perfect for their more formal gatherings.

The Study

The gallery wall in the study allowed our client to display his art collection whilst the beautiful bespoke joinery gave order to his books, files and media unit, creating a peaceful, creative working environment.

The Utility Room

The calm, organised feel of the house continued into the utility room where we created a home for everything from muddy boots and wet coats to dog leads and a dedicated space for the dog’s bed.

The Master Bedroom

The master bedroom was the epitome of calm. We created this serene space using dusky pinks, antique wall lights, soft flooring and a luxurious bespoke headboard with built-in side tables.

Soft statement pieces were dotted around, from the beautifully scalloped sofa nestled in the bay to the mid-century chair at the dressing table.

The En-Suite

The bespoke, extensive wardrobe and dressing room area led into the ultra-contemporary en-suite.

Dramatic floor-to-ceiling marble, black hardware, a huge walk-in shower and bespoke joinery created a visually stunning bathroom.

The Bedrooms

For our client’s teenage daughter, we used bright Swedish fabrics to add a vibrant feel to her bedroom. We designed dressing and under-bed storage along with a bespoke headboard that continued around her bed.

Their teenage son’s room was full of colourful blues, clean lines and contemporary furnishings with plenty of bespoke storage.

The Guest Room

The hotel-style guest room was decorated in creams with sophisticated brown accents and furnishings making it ideal for weekend guests.

Design Summary

We juxtaposed original features with contemporary design, smooth natural wood with sharp lines, ceramic tiles with contemporary lighting and soft furnishings with statement marble. We played with contrasts, light and dark, modern and old, to create a unique living space with atmosphere and timeless style.