The Port House is a new design and build house based in a beautiful location on the South Coast. Studio Hooton were involved from the very first architectural drawings through to the final schemes.

The Brief

This substantial, classically designed new build was to be a long term family home with a relaxed aesthetic and plenty of well equipped space for entertaining large numbers. Joinery was an important part of the brief and was incorporated into the structure of the property from the very start, to give generous storage, practical work spaces and entertainment areas across the house and garden.

Design Principles

We approached the layouts with the family’s needs in mind and worked closely with the clients to ensure that our designs would work seamlessly with the new structure as well as adding characterful layers to the architecture. The schemes were neutral and layered, creating a relaxed look with longevity.

The Finished Interiors

The kitchen/living area (above) featured a natural flagstone floor housing an original well next to the dining area. A bespoke drinks bar was designed to work separately to the kitchen area, featuring dark green marble with a water cooler and prep sink built in. Natural colours and fabrics were used throughout these living spaces.

The Boot Room was designed around outdoor hobbies with biking gear, wetsuits and walking boots all accommodated within an airy design which was also hardwearing and practical in finish. A rustic oiled oak slab was used for the island worktop with bronze handles on the cabinetry and encaustic traditional tiles on the floor. Seating areas with drawers gave plenty of additional storage.

The Drawing Room scheme was relaxed formality, with welcoming soft lines and natural, warm materials.

The boutique style cloakroom included a bespoke marble block vanity, polished nickel taps and fluted wall lights. The walls were were traditionally panelled and finished in an off- black, contrasting a marble basketweave mosaic on the floor.

Principal Suite

We designed a full dressing room with fabric panels to the doors and bronze edge pull handles. A coffee machine and fridge were discreetly hidden within this, for early mornings. A beautiful warm dark emperardo marble was used on the island top. Seating is always lovely to have in these dressing areas so we extended the window sill to create a bench seat.

A panelled freestanding bath in sage green was the central focus in the principal bathroom. Flooring was a combination of limestone and dark marble, which gave an elegant feel across the space. Fittings were kept traditional in a polished nickel.

The guest areas continued with the autumnal, natural feel with texture and dark furniture to give characterful accents. The family bathroom was wrapped in timber tiles for a cabin-like feel and a laundry chute was hidden beneath the window bench, leading directly to the utility room below.

Photography by martingardner.com